Preţuieşte hârtia!

Nu mi-a plăcut niciodată economia. Dar tot am studiat-o în liceu, că aşa păţeşti când eşti la profil real. Nu s-au lipit de mine cine ştie ce cunoştinţe din domeniu, dar am învăţat un lucru pe care-l ţin minte şi acum. Anume că nevoile sunt inepuizabile, iar resursele, epuizabile. Aşa am conştientizat eu, printr-un fel de şoc, că, la un moment dat, toate se vor termina pe lumea asta. Şi că nu trebuie să risipim nimic.

Din păcate, modelul actual al consumerismului american, preluat şi de noi, parcă rade tot în calea lui. (Acum, de bine, de rău, acesta este oarecum temperat de criza economică.) Uşor-uşor, au început să se tragă semnale de alarmă. Se înmulţesc iniţiativele şi campaniile mari ecologice. Probabil că nu reacţionează multă lume favorabil la ele, deşi ar trebui. Se aude că se termină petrolul, printre altele, dar pe străzi încă roiesc maşinile, consumând benzină sau motorină şi poluând aerul în continuare. De hârtie nu ştiu dacă se plânge cineva în mod atât de vizibil, dar este clar că, prin risipirea ei, irosim natura, verdele care ne înconjoară, oxigenul de care avem nevoie ca să respirăm etc. Trebuie să conştientizăm bine toate aceste lucruri. Şi, pentru început, ar fi bine să luăm măsuri la nivel individual sau colectiv, la muncă. Adică să învăţăm să folosim hârtia cu răspundere, să n-o mototolim una, două şi s-o aruncăm la coş, aşa cum am văzut în numeroase filme, când un oarecare business man zăbovea încordat cu coatele pe masă şi cu capul în mâini, deasupra unei coli de hârtie de care se debarasa la cel mai mic semn de neputinţă de a-şi înşirui ideile în scris. La fel cum  s-a întâmplat şi cu tacticosul tabiet de a fuma, parcă-ţi vine să zici că oamenii şi-au cultivat acest obicei de a risipi hârtia tot după modelele la care au avut acces prin cinematografie.

Revenind la problema economisirii hârtiei, cred că editurile, tipografiile, redacţiile de presă şi alte organizaţii similare, în care hârtia este indispensabilă, ar trebui să fie cele mai vigilente în folosirea acesteia. La noi, pădurea se taie chiar şi după mofturile sau interesele vreunui baştan, dar o bună parte din ea, ştim bine, se foloseşte şi pentru producţia de hârtie. Mediul electronic nu s-a extins încă aşa de mult încât să ajungem să lăsăm copacii la locul lor. Lumea se pricopseşte cu câte un e-reader, iar în Japonia şcoala se face pe computer. Însă noi, românii, suntem destul de departe de a avea sau a face toate acestea, deşi nici nu ştiu dacă ar trebui să ne bucurăm pentru pădure sau să plângem pentru generaţiile viitoare care, probabil, nu vor mai şti nici măcar să scrie, ci, eventual, doar să dea câte-un click.

Aşa cum am spus, în ceea ce ne priveşte, mai este mult până departe. Până ajungem acolo, putem apela la diverse firme care oferă servicii de colectare, asta în cazul în care ne numărăm printre cei care preţuiesc hârtia şi o colectează cu simţ de răspundere. Altfel, nu ne rămâne decât să ne educăm în acest sens.

Iată centrele de colectare a hârtiei din Bucureşti:

Cami Comexim S.R.L.
Str. Dărmăneşti nr. 16, sector 1, tel.: 021/26 94 200

Amplitecna România S.R.L.
Şos. Andronache nr. 201 bis, sector 2, tel.: 021/23 01 293
T.E.H. 2001 Service S.R.L.
Str. Biruinţei DN3, Tarla T55, Parcela A528, Pantelimon, tel.: 021/25 60 951

Remat
Str. Berceni Fort nr. 5, sector 4, tel.: 021/33 45 668 

Tomarva G&V Impex S.R.L.
Str. Chiciurei nr. 31, sector 3, tel.: 021/34 68 290 

RER Ecologic Service Bucureşti REBU S.A.
Bdul. Timişoara nr. 10, sector 6, tel.: 0741/09 82 81

Crimar Impex S.R.L.
Şos. Giurgiului nr. 170B, sector 4, tel.: 021/68 52 501

Marvimpex Recycling S.R.L.
Str. Zăbrăuţului nr. 28-32, corp N, sector 5, tel.: 021/45 65 339

Remat Vest S.A.
Str. Bârsăneşti nr. 23, sector 6, tel.: 021/43 41 029

Ecosistem S.R.L.
Tel.: 021/25 54 381

Aceste informaţii au fost preluate de pe www.copaculdehartie.ro unde, de altfel, există o listă cu toate centrele de reciclare din ţară.

Pentru mai multe informaţii, recomand şi Harta verde a Bucureştiului, unde se află şi o secţiune dedicată reciclării şi reutilizării resurselor.

Autor: Isabella