Dor de o bibliotecă de noapte

Parcă ar merita să avem şi noi o bibliotecă, două de noapte (a se citi: deschise noaptea). Măcar una mică - dar neapărat cu sală de lectură -, pentru că mă îndoiesc că o să fie prea vizitată. La urma urmei, nici măcar bibliotecile existente nu sunt foarte populate. Dar ele sunt necesare pentru cei care studiază sau care au, în general, preocupări intelectuale diverse. Aceştia sunt cei care trec pragul bibliotecilor cu oarecare regularitate. Din fericire, încă există destui oameni care citesc cărţi la sala de lectură. Nu sunt toţi matinali sau diurni, dar îşi cultivă eficienţa - atât cât pot - şi în ceasurile în care soarele binevoieşte să fie acolo sus, pe cer.

Multor oameni le place să trăiască noaptea. Ei citesc, scriu, studiază noaptea. Poate pentru că este mai linişte, iar liniştea le înlesneşte şi le sporeşte gândirea, creativitatea, munca. Şi cred că persoanelor nocturne le-ar surâde ideea de a avea la dispoziţie o bibliotecă deschisă (şi) noaptea. Sigur ar fi un proiect interesant.  

Autor: Isabella

Colgate curăţă limba română de reguli

Dintr-o reclamă la pasta de dinţi Colgate, aflăm că: "Multe alimente au un nivel ridicat al acidităţii ce pot provoca eroziunea smalţului dinţilor." Dar nu înţelegem nimic. Pentru că, în general, gramatical vorbind: multe alimente au un nivel ridicat al acidităţii, care poate provoca eroziunea smalţului dinţilor.
În primul rând, este foarte nefericită utilizarea preponderentă a pronumelui relativ "ce" în locul formei "care". Şi nu este deloc încurajată! În al doilea rând, acordul lui "a putea" se face cu termenul "nivel", iar nu cu "alimente".

Vodafone şi virgula de brand

O regulă simplă, pe care o învăţăm ca pe o literă de lege încă de mici, spune aşa: între subiect şi predicat nu se pune virgulă.
Dar cei de la Vodafone sunt de-acuma mari şi-şi permit să scrie greşit, folosind, desigur, virgula de brand: 
"Lucrurile pe care nu le spui, se pierd."

Brichetele şi dezacordul, amândouă marca Big

Pe undeva pe la jumătatea reclamei, există o propoziţie care ne bruiază şi urechea, şi gramatica:"Fiecare dintre brichetele noastre sunt supuse la peste 50 de teste de calitate."

Pentru a se convinge toată lumea că acordul corect se face aşa: "Fiecare dintre brichetele noastre este [...]", o să transcriu mai jos o normă din gramatica Ştefaniei Popescu:

"Pronumele fiecare are forme numai pentru singular: fiecare, fiecăruia, fiecăreia." (Gramatica practică a limbii române, Ed. Tedit Fzh, Bucureşti, 2002, pg. 246)


 

Eu, când vreau să fluier, uit să pun virgula

Acest titlu imperfect la nivel de punctuaţie a împânzit media, şi nu numai. Probabil că scrierea corectă a titlului, adică Eu, când vreau să fluier, fluier, de pe anumite site-uri ca ŞtirileProtv.ro, Apropo.ro sau RomâniaLiberă.ro este un reproş discret. Dar eu propun unul direct.

Despre punctuaţia propoziţiei circumstanţiale de timp:
“Propoziţia temporală intercalată în regentă, dacă este aşezată înaintea predicatului regentei, se pune între virgule: Tot neamul Basarabilor, [până să nu prindă de veste,] trecuse Dunărea.” (Ştefania Popescu, Gramatica practică a limbii române, Ed. Tedit Fzh, Bucureşti, 2002, pg. 645)



Milupa le asigură copiilor români nutrienţii din engleză

DEX-ul se opune vehement:

NUTRIMÉNT, nutrimente, s.n. (Rar) Hrană; alimentație; mijloace de trai, cele necesare traiului. – Din fr. nutriment, lat. nutrimentum.

Din păcate, forma greşită de "nutrient", cu pluralul "nutrienţi", este o traducere incorectă din limba engleză, din ce în ce mai întâlnită în cărţile, revistele, ziarele şi, cum se vede mai jos, în reclamele noastre. (Tot mai folosită este şi forma hibridă de plural, "nutrimenţi".)


Dero Surf pătează gramatica limbii române

În această reclamă avem de-a face cu un dezacord care se întâlneşte foarte frecvent, şi anume dezacordul dintre substantivul "anilor" şi adjectivul "cei mai frumoşi", la gradul superlativ relativ de superioritate.
Forma de acord corect, tot mai rar folosită este:
Parfumul anilor celor mai frumoşi.

Pentru că, după cum am învăţat la şcoală, adjectivul se acordă în gen, numar şi caz cu substantivul pe care îl determină.